Inverterek összehasonlítása – Melyik a legjobb választás napelemhez?

A napelemes rendszerek egyik legfontosabb eleme az inverter, amely átalakítja a napelemek által termelt egyenáramot váltóárammá, amit aztán az otthoni készülékeink használni tudnak. A megfelelő inverter kiválasztása alapvetően befolyásolja a rendszer hatékonyságát és élettartamát. Ebben a cikkben részletesen bemutatjuk az öt legjobb napelem invertert, hogy segítsünk Nektek a legjobb választás meghozatalában.

Mi az az inverter és miért fontos?

Képzeljük el, hogy a napelemeink olyanok, mint egy kis napfénygyűjtő erőmű, ami a napsugárzást villamos energiává alakítja. Azonban a napelemek által termelt energia egyenáramú (DC), amit az otthoni készülékeink, mint például a televíziók, hűtők vagy lámpák, nem tudnak közvetlenül használni. Itt jön képbe az inverter.

Az inverter olyan eszköz, amely ezt az egyenáramot átalakítja váltóárammá (AC), amit a háztartási eszközeink már képesek használni. Emellett az inverter felügyeli a rendszer működését, biztosítja, hogy a lehető legtöbb energiát nyerjük ki a napelemekből, és védi a rendszert a meghibásodásoktól.

Melyik invertert válasszam?

Segítségül összegyűjtöttünk nektek 5 olyan invertert, amik az értékelések alapján a legjobbnak bizonyultak.

  • A mókás nevű SMA Sunny Boy inverterek világszerte ismertek megbízhatóságukról és hatékonyságukról. Kiválóan alkalmasak kisebb és közepes méretű napelemes rendszerekhez. Az egyszerű telepítés teszi őket népszerűvé a lakossági felhasználók körében, emellett az is, hogy magas hozamot tudnak biztosítani még kedvezőtlen fényviszonyok mellett is.
  • A Fronius Primo inverterek kiemelkednek a kiváló minőségükkel és a magas hatékonyságukkal. A rendszer távoli elérése és monitorozása révén könnyen nyomon követheti az energiatermelést és fogyasztást. Az aktív hűtőrendszer és a széles működési tartomány szintén hozzájárulnak ahhoz, hogy a Fronius Primo az egyik legjobb választás legyen a napelemes rendszerekhez.
  • A SolarEdge HD-Wave inverterek egyedülálló technológiájuknak köszönhetően nagyon hatékonyak. Az egyedi rendszer lehetővé teszi, hogy minden egyes napelem maximális teljesítményt nyújtson, függetlenül a többi paneltől. Ez különösen előnyös, ha a tetőtök árnyékos vagy több különböző tájolású részre oszlik.
  • A Huawei SUN2000 invertereknél a legfontosabb az, hogy kiváló ár-érték arányt képviselnek. Az innovatív dizájn és a magas hatékonyság mellett a SUN2000 sorozat megoldást nyújt mind lakossági, mind kereskedelmi célú napelemes rendszerekhez. Az intelligens hűtési rendszer és a beépített védelmi funkciók pedig növelik az inverterek élettartamát és megbízhatóságát, így biztos, hogy nem lesz vele problémátok.
  • Az ABB UNO-DM-PLUS inverterek a könnyű telepítésükről és “rugalmasságukról” híresek. A kompakt kialakítás és a beépített kommunikációs lehetőségek révén ezek az inverterek egyszerűen integrálhatók bármilyen napelemes rendszerbe, emellett rendkívül tartósak és megbízhatók.

Nem könnyű az inverterek kiválasztása

Nehéz procedúra az inverterek kiválasztása, hiszen fontos figyelembe venni a rendszer méretét, az energiafogyasztási igényeket és az egyéb műszaki paramétereket. Sok ez egyszerre, főleg, ha nem vagytok tájékozottak a témában. Ha kíváncsi vagy egy népszerű napelem telepítő cég véleményére, akkor az ST Solar összehasonlította az 5 legjobb napelem invertert minden érdeklődő számára egy korábbi cikkében. Ez a szakértői vélemény segíthet abban, hogy megalapozott döntést hozz!