gazdaságos öntözés

Gazdaságos és pazarló öntözés az automata öntözőrendszer esetében

Az öntözés lehet valóban hatékony és gazdaságos, illetve a legjobb rendszer esetében is lehet pazarló. Számos szempontot kell figyelembe venni és törekedni kell a környezettudatos és előrelátó gondolkodásmódra. Az alábbiakban részletesen kifejtjük, hogyan lehet az öntözés gazdaságos, illetve pazarló.

A gazdaságos öntözés

A kertépítés során megalkotott kert szempontjából is jó döntés az automata öntözőrendszer alkalmazása, ugyanakkor néhány dolgot érdemes szem előtt tartani. Például célszerű a vezetékes vízre almérőt felszerelni, így nem kell csatornadíjat fizetni, viszont vannak más költségei. Nagy előnye, hogy körülbelül egy év múltán jól láthatóak lesznek a költségek.

Ha rendelkezésre áll esővízgyűjtő vagy kút, akkor érdemes kihasználni az általuk nyújtott előnyöket. Ezekhez szükség lesz egy vagy ha mindkettőt használod, akkor két szivattyúra. Kiváló alternatívának számít mindkét opció, ha nem szeretnéd a drága vezetékes vizet használni.

Az öntözőrendszer esetében rendkívül fontos, hogy minden helyesen, pontosan legyen beállítva, illetve a rendszer kiváló minőségű elemekből épüljön fel. A szórófejek beállítása és kifogástalan minősége különösen fontos annak érdekében, hogy mindenhova annyi víz jusson, amennyire valóban szükség van. Az öntöző vezérlője is fontos alkatrész, méghozzá olyannyira, hogy az öntözőrendszer agyaként vagy elméjeként hivatkoznak rá a szakértők. Ha a vezérlő jól van beállítva és az esőérzékelő is megfelelően működik, abban az esetben az öntözéstechnika gazdaságos lesz, hiszen a rendszer nem fog beindulni csapadék esetén, így nem megy kárba a víz.

Ha kellő gyakorlattal és szakmai tapasztalattal rendelkező szakember telepíti az öntözőrendszert, akkor nagy eséllyel az öntözőrendszer hatékonyan és gazdaságosan üzemel majd. Viszont, ha nem, akkor a pazarló öntözés tényével kell szembenézned.

A pazarló öntözés

Pazarló öntözés akkor valósul meg, ha az elérhető, gazdaságos lehetőségeket figyelmen kívül hagyod, valamint, ha az öntözőrendszert nem hozzáértő telepítette és például olyan hibákat ejtett, mint az öntözőzónák kialakításával való spórolás, melynek eredménye a vízpazarlás és a nem megfelelő öntözés. Emiatt alaposan gondold át, hogy kit kérsz fel a munkára. Ennek kapcsán az www.ontozouzlet.hu weboldalon találhatsz meg bővebb információkat.