nyugdíjbiztosítás

5 ok, amiért már most érdemes nyugdíjbiztosítást kötnöd

Időkori anyagi biztonságunk megteremtése ma már elsősorban a mi feladatunk, ehhez pedig a nyugdíjbiztosítás egy kiváló lehetőséget biztosít. Ám ahhoz, hogy kellő sikereket érhessünk el, elengedhetetlen alaposan tájékozódnunk és időben lépnünk. A hazánkban immáron régóta érvényben lévő felosztó-kirovó rendszer ugyanis egyre nagyobb kihívásokkal néz szemben.

Tudniillik a mindenkori nyugellátás finanszírozása az aktív dolgozói réteg jelenlegi befizetéseiből történik. Ám a demográfiai változások már jó ideje azt mutatják, miszerint évről évre egyre kevesebb kereső jut egyre több eltartottra. Nem is igényel különösebb magyarázatot, hogy ez a felállás sokáig már miért nem lesz fenntartható, amit nem csak az egészségügy, de a nyugdíjrendszer is megérez majd. A folyamatok eredményeképp pedig a korhatár kitolódására, illetve a nyugellátás vásárlóerejének folyamatos csökkenésére számíthatunk. Hogy megelőzzük a megszokott életszínvonalunk drasztikus visszaesését, már időben vizsgálnunk kell, a nyugdíjbiztosítás előnyei miképp segíthetik passzív éveink anyagi biztonságának megalapozását. Kizárólag az állami juttatásra támaszkodni ugyanis rendkívül kockázatos. Főképp helytálló ez a megállapítás, ha még relatíve sok, azaz legalább 1-2 évtizedünk hátra van az öregségi ellátásig.

Milyen jellemzőkkel bír egy nyugdíjbiztosítás?

A társadalombiztosítás rendszerben tapasztalható problémák hatására a piacon egyre-másra jelentek meg a különféle öngondoskodási formák. Ennek köszönhetően ma már óriási kínálatból kell kiválasztanunk azt a konstrukciót, ami az elképzeléseinknek leginkább megfelel. Noha a tradicionális befektetési módozatok, mint amilyen például a műtárgy, vagy a nemesfém még mindig igen elterjedtek, a legnépszerűbbnek az állami adójóváírással támogatott megoldások tekinthetők. Ezekből ma három különbözővel érhető el, nevezetesen a nyugdíjbiztosítás, az önkéntes nyugdíjpénztár és a nyugdíj-előtakarékossági számla. Ezek alapjaikban különböznek és rendkívül eltérő kondíciókkal rendelkeznek. A legfontosabb, amit már előzetesen el kell döntenünk, hogy szükségünk van-e a megtakarításaink mellé egy kockázatviselési szolgáltatásra is, ugyanis baj esetén ez hatalmas segítséget jelenthet. A biztosítói formának épp ez a különlegessége, azaz nem csak az időskori öngondoskodás kérdésére jelent hathatós választ, de emellett akkor is számíthatunk térítésre, ha velünk esetleg történik valami. Nem kétséges, hogy ennek mekkora jelentősége van, ha jövedelmünktől mások is függnek.

Ezért érdemes minél előbb nyugdíjbiztosítást kötnöd

Mindezek ellenére gyakorta halogatjuk ezt a kérdést, hiszen a mindennapi problémák és kiadások általában prioritást élveznek. Ha úgy érzed, ez a megállapítás rád is igaz, akkor jó, ha tisztában vagy azzal, minél előbb lépsz, annál könnyebb dolgod lesz. Ha ugyanis csak pár évvel a nyugdíjkorhatár elérése előtt kezdesz el megtakarítani, akkor havi szinten hatalmas összegeket kell félreraknod a látható eredmény eléréséhez. Ezzel szemben, ha van 10-15, vagy akár 20 éved, akkor a nyugdíjbiztosítás segítségével még úgy is egy jelentős tartalékot képezhetsz, hogy az közben nem jelent különösebb terhet. Emellett az adójóváírásban rejlő lehetőségek is a konstrukció mellett szólnak. Befizetéseid után 20 százalékos (de évente maximum 130 ezer forintos) visszatérítésre vagy jogosult, nagy távlatokban ez a plusz pedig komoly összegeket tesz ki. Ne felejtsd el azt sem, miszerint ez az egyetlen olyan forma, amire nincs hatással a korhatár kitolódása. Tekintettel arra, hogy a közeljövőben reális esély van a most érvényben lévő 65 év további emelésére, ez egy olyan előny, amit mindenképpen szem előtt kell tartanod. Ugyancsak döntő befolyással bír, hogy az általános befektetési formákkal szemben a nyugdíjbiztosítás 10 év után már teljesen adómentessé válik, ezzel pedig hosszú távon akár több millió forintot is megspórolhatsz.

Milyen szempontok alapján válassz?

Hazánkban ma 11 különféle biztosító kínál 40-nél is több, eltérő konstrukciót, így a döntés meghozatala bizony nem a legegyszerűbb, főképp a kellő ismeretek hiányában. Ahhoz, hogy a lehető legoptimálisabb módozat mellett határozhass, számtalan tényező egyidejű vizsgálatára van szükség. Kardinális kérdést jelent, mekkora futamidőben gondolkozhatsz, miképp az sem mindegy, milyen kockázattűrő képességgel rendelkezel. Azt is meg kell fontolnod, szükséged van-e esetleg valamilyen kiegészítő biztosításra, illetve mennyire szeretnéd te meghozni a pénzügyeidet érintő döntéseket. Emellett sokat nyom a latban, milyen terveid vannak a közeli és a távoli jövőre nézve, valamint rendelkezel-e egyéb megtakarítással. A nyugdíjbiztosítás megválasztása tehát egy rendkívül komplex feladat, ráadásul egy előnytelen konstrukció esetében szinte biztosan még idő előtt felhagysz majd a megtakarítással. Ezért nagyon fontos, hogy már a tervezés fázisában kérd egy tapasztalt független pénzügyi szakértő segítségét. Így ugyanis biztosan az optimális megoldás születik majd.